Ponedjeljak, 27 svibnja

IEA zahtijeva šesterostruko povećanje svjetskih kapaciteta za skladištenje energije

Međunarodna agencija za energiju (IEA) zapravo je objavila svoje prvo izvješće o vrijednosti inovacija pohrane energije u baterijama u energetskom pomaku. Zapravo je otkriveno da bi za utrostručenje kapaciteta obnovljivih resursa do 2030. bilo potrebno 1500 GW pohrane baterija.

26. travnja 2024. Marija Maisch

Baterije zahtijevaju šesterostruko povećanje svjetske sposobnosti skladištenja energije kako bi svijet mogao ispuniti ciljeve za 2030., nakon što se njihova primjena u elektroenergetskom sektoru više nego udvostručila 2015., navela je IEA u svojoj prvoj procjeni trenutnog stanja tijekom cijele godine. cijelo okruženje baterije. U ovim okolnostima, sustavi za pohranu energije baterija predstavljali bi 90% pogonskih i pumpanih hidroelektrana za većinu ostatka.

U svom izvješću “Baterije i sigurne energetske tranzicije”, pas čuvar sa sjedištem u Parizu objasnio je da su baterije ključne za očuvanje okoliša i energetske ciljeve opisane na konferenciji o okolišu COP28 u Dubaiju. Navedeno je da je razvoj baterija nadmašio gotovo sve druge uredne energetske inovacije u 2023., potaknut padom troškova, razvojem i poticanjem komercijalnih politika.

Snažan razvoj dogodio se za zadaće baterija na razini komunalnih usluga, baterije iza mjerača, minimreže i solarne kućne sustave, uključujući ukupno 42 GW kapaciteta za pohranu baterija u cijelom svijetu, što je više od 130% više u odnosu na prethodnu godinu. Puštanje baterija električnih automobila (EV) povećalo se za 40% u 2023., s 14 milijuna potpuno novih električnih automobila, što čini veliki dio baterija koje se koriste u energetskom sektoru.

“Unatoč kontinuiranoj upotrebi litij-ionskih baterija u milijardama pojedinačnih naprava na planetu, energetski sektor sada predstavlja više od 90% godišnjih potreba za litij-ionskim baterijama”, stoji u izvješću IEA-e. “To je porast u odnosu na 50% za energetski sektor u 2016., kada je ukupno tržište litij-ionskih baterija bilo 10 puta manje.”

U manje od 15 godina, troškovi baterija zapravo su pali za više od 90%– među najbržim smanjenjima ikada viđenim u urednim energetskim inovacijama. Izvješće je otkrilo da se troškovi moraju još više smanjiti bez ugrožavanja kvalitete i inovacija kako bi se baterije povećale u cijelom svijetu.

Očekuje se da bi veći razvoj kemije i proizvodnje baterija mogao smanjiti međunarodne troškove tipičnih litij-ionskih baterija za dodatnih 40% od 2023. do 2030. i dovesti natrij-ionske baterije na tržište. IEA je izjavila da će natrij-ionske baterije predstavljati manje od 10% baterija za električna vozila do 2030. godine, no one će činiti sve veći udio fiksnih baterija za pohranu, budući da su njihovi troškovi 30% niži od troškova litij-željeznih fosfatnih (LFP) baterija .

Popularan materijal

“Kombinacija solarne fotonaponske energije i baterija danas je konkurentna potpuno novim elektranama na ugljen u Indiji. I jednostavno u sljedećih nekoliko godina, bit će pristupačnija od potpuno novog ugljena u Kini i plinske energije u Sjedinjenim Državama . Baterije mijenjaju video igru ​​pred našim očima,” izjavio je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Smanjenje troškova također čini samostalnu pohranu baterija konkurentnijom u odnosu na vršne plinske alternative, navodi se u izvješću IEA-e.

U okolnostima najvećeg entuzijazma,

» …
Saznajte više