Subota, 13 srpnja

Termalna energija oceana: Budućnost obnovljive energije?

Haley Zaremba – 15. studenog 2023., 14:00 CST

  • Inovacija OTEC-a sada je blizu korisne primjene s mogućim poslovima kao što je Global OTEC-ov generator komercijalnih razmjera pripremljen za 2025.
  • Inovacija koristi razliku u razini temperature između tople površinske vode i hladnije duboke vode za proizvodnju električne energije, zadržavajući ogroman kapacitet kojemu je pristup ipak zahtjevan.
  • Bez obzira na spori napredak i prethodne probleme, OTEC doživljava renesansu, osobito važnu za otočne i primorske lokacije, pridodajući međunarodnim naporima za dekarbonizaciju.

Pretvorba oceanske toplinske energije (OTEC) je najranija inovacija obnovljivih izvora koje nikada niste bili svjesni. Koncept inovacije, koja koristi različite razine temperature u različitim slojevima oceanske vode za proizvodnju energije, star je gotovo 150 godina, ali tek sada dobiva snagu za korisnu primjenu. Iako OTEC vjerojatno nikada neće preuzeti kontrolu nad energetskim tržištem, mogao bi postati vitalni izvor energije za otočne zemlje i druga obalna područja u razdoblju dekarbonizacije.

Londonski poslovni Global OTEC priprema se staviti prvi komercijalni generator oceanske toplinske energije na mrežu već 2025. A nedavno je supervelika naftna kompanija Shell Technology potpisala ugovor s Makai Ocean Engineeringom za procjenu i uspostavljanje “moguće transformativnih ekskluzivnih inovacija” koje se sastoje od OTEC-a. sustav.

» …
Saznaj više