Nedjelja, 16 lipnja

Pola milijuna njemačkih verandi trenutno uključuje fotonaponske panele

Ova kućna solarna postrojenja zapravo nisu jenjavala u privlačnosti u ovoj europskoj naciji

Praktično godinu dana ranije, izvijestili smo o obrascu koji je uhvatio mnoge vlasnike kuća u njemačkim gradovima– postavljanje fotonaponskih panela na njihove terase. Tijekom tog relativno kratkog razdoblja, raznolikost takvih domova više se nego udvostručila da bi prešla točku prekretnice od pola milijuna.

Prema I Am Expat, porast žalbe je najvjerojatnije zahvaljujući potpuno novoj njemačkoj politici Solar Package I, koja je usvojena u kolovozu 2023. i ušla u rezultat u siječnju 2024. Potpuno nova smjernica riješila je brojne administrativne poteškoće koje su je činile problematičnom za postavljanje fotonaponskih panela za verandu.

Čini se da se stopa postavljanja sustava solarnih panela na terasama ubrzava s obzirom da je u travnju 2024. broj domova iznosio 400 000 — to je bilo prije manje od 2 mjeseca.

Terase elektrane– koliko je jednostavno povezati se?

Solarni paket I omogućuje svakome da se poveže i počne proizvoditi vlastitu solarnu energiju. I nije samo otvoren za vlasnike– stanari u najmu mogu odlučiti hoće li to učiniti. Naravno, potonji prvi zahtjevi da pitaju prethodnog za odobrenje prije poduzimanja akcije, međutim, vlasnicima zapravo nije ponuđeno puno alternativa za odbijanje takvih zahtjeva od strane politika.

Potencijalni korisnici mogu sami postaviti fotonaponske panele, no prvo bi trebali registrirati svoju “elektranu na verandi” u bazi podataka savezne vlade. Komplet fotonaponskih panela može koštati između 300 i 1.000 eura ovisno o potrebi i ima očekivani životni vijek od 25 godina. Prema brojkama iz Verivoxa, fotonaponski paneli svake godine uštede obiteljima oko 228 eura.

Ipak, terasasta elektrana možda nije idealna opcija za sve, posebno u manje svijetlim dijelovima Njemačke. S druge strane, vlasnici i iznajmljivači mogu potražiti pomoć, kao što je pomoć od 500 eura Business SolarPLUS od berlinskog Senata, koja pokriva troškove postavljanja.

» …
Saznaj više