Nedjelja, 16 lipnja

Turska postaje najveći proizvođač električne energije na ugljen u Europi

Tsvetana Paraskova

Tsvetana je autorica za Oilprice.com s više od godina iskustva u skladanju za novinske kuće kao što su iNVEZZ i SeeNews.

Više informacija

Premium sadržaj

  Tsvetana Paraskova – 22. svibnja 2024., 18:00 CDT

  • Turska je 2024. godine zapravo dobila više električne energije iz ugljena nego bilo koja nacija u Europi.
  • Pad cijena ugljena i ovisnost o ruskom uvozu potiču tursko oslanjanje na ugljen.
  • Ovaj pomak daleko od obnovljivih izvora pokreće pitanja o ekološkom učinku Turske i energetskoj sigurnosti.

  Turska je zapravo postala najveći proizvođač električne energije na ugljen u Europi jer su značajna gospodarstva EU zapravo nastavila zatvarati elektrane na ugljen i povećavati proizvodnju obnovljivih izvora.

  U prva 4 mjeseca ove godine Turska je bila vodeći proizvođač električne energije na ugljen u Europi, nadmašivši Njemačku, prema informacijama energetskog think tanka Ember koje je istaknuo Reutersov pisac Gavin Maguire.

  Ovaj napredak naglašava različite smjerove koje su EU i Turska stvarno poduzele u zaštiti opskrbe električnom energijom. Dok blok EU– koji se sastoji od vodećeg proizvođača električne energije na ugljen Njemačke– ima za cilj smanjiti ovisnost o ugljenu što je više moguće, Turska uvozi i koristi više ugljena kako bi zadovoljila svoje sve veće potrebe za električnom energijom jer je ugljen zapravo postao financijski isplativiji praktičan za izgaranje u elektranama od uvoznog plina.

  U 2023. Turska je nadmašila Poljsku i na kraju postala drugi najveći europski proizvođač električne energije na ugljen, iza Njemačke, naveo je Ember u svom Türkiye Electricity Review 2024. u ožujku. U isto vrijeme, oslanjanje Turske na uvozni ugljen za proizvodnju električne energije nastavilo se povećavati, navodi Emberov energetski stručnjak Bahadir Gumus.

  Udio ugljena u ukupnoj proizvodnji električne energije u Turskoj dosegao je rekordnih 36% u 2015., u usporedbi s udjelom od 12% u Europskoj uniji. Turska ovisi o uvozu ugljena iz Rusije– s kojom je Ankara zapravo zadržala prijateljske diplomatske i trgovinske odnose nakon ruske intruzije Ukrajine– a ruski uvoz ugljena imao je 73% udjela u turskoj proizvodnji električne energije, prema Emberovim informacijama.

  Za razliku od EU, Turska nema ograničenja na uvoz ruskih energenata.

  Budući da su troškovi ugljena pali više od troškova plina nakon skoka 2022., proizvodnja električne energije na plin u Turskoj pala je drugu godinu zaredom 2023., označavajući njezinu najjeftiniju proizvodnju tijekom 4 godine.

  “Rastuća ovisnost Turske o neobnovljivim izvorima goriva u proizvodnji električne energije još više pritišće Tursku od smjera uredne energetske promjene”, izjavio je Gumus iz Embera.

  Ove godine Turska je između siječnja i travnja proizvela 36 teravat sati (TWh) električne energije iz ugljena, premašivši njemačku proizvodnju ugljena od 34,6 TWh i Poljsku od 31,3 TWh, prema Emberovim informacijama.

  Njemačka, donedavno vodeći europski proizvođač električne energije na ugljen, ovog je proljeća zatvorila dodatne elektrane na ugljen.

  Na početku zimske sezone 2023./2024., njemačka savezna vlada izjavila je da oživljava online brojne sustave na ugljen za zimsku sezonu u nastojanju da uštedi plin i spriječi nedostatke u opskrbi električnom energijom.

  Bez isporuke ruskog plina,

  » …
  Saznaj više