Ponedjeljak, 27 svibnja

Predstavljen prvi indonezijski model plutajućeg morskog solarnog postrojenja

Home Marine Energy Predstavljen je prvi indonežanski model plutajuće solarne elektrane

09.04.2024., Zerina Maksumic

Prvi model morske lebdeće solarne elektrane u Indoneziji, Solar2Wave, zapravo je predstavljen uz potporu Innovative UK.

Postupak postavljanja elektrotehničkih i građevinskih elemenata. Izvor: Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS).

Tvrtke i sveučilišta koja su surađivala na predstavljanju modela u ožujku su Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS) zajedno sa Sveučilištem Cranfield, Universitas Pattimura, brodogradilište Orela, PT Gerbang Multindo Nusantara, Achelous Energy i HelioRec.

Kancelar ITS-a, Mochamad Ashari, izjavio je da je današnji razvoj lebdećih solarnih postrojenja u Indoneziji još uvijek ograničen na skalu jezera ili spremnika. Ovo ograničeno mjesto čini mjesto korištenja za lebdeća solarna postrojenja manje od idealnim. “Stoga, kako bismo maksimalno iskoristili perspektivu i učinak ove plutajuće solarne elektrane, proširujemo njezinu lokaciju primjene na more,izjavio je Ashari.

I Ketut Aria Pria Utama, voditelj istraživačke studijske grupe Solar2Wave Indonezija, objasnio je Solar2Wave kao posao usmjeren na proizvodnju lebdeće fotonaponske ploče s integriranim sustavom za rješavanje problema povezanih s valovima. Prema ITS-u, postavka se sastoji od plovaka i okolnog lukobrana stvorenog da smanji učinak jakih valova na fotonaponske panele.

Model se sastoji od 6 monokristalnih i polikristalnih fotonaponskih panela s integriranom snagom od 600 W. Dodatno, Solar2Wave se sastoji od sustava za pohranu energije, kao što je baterija od 12 V s naponom od 65 AH. “Korištene plutajuće kocke zapravo su također licencirane i otporne su na ultraljubičasto svjetlo, otporne su na koroziju morske vode, kemikalija i ulja,” uključen Ikap

Model fotonaponske ploče na zaslonu na lansiranju i inauguraciji Solar2Wave u ITS Galeriji za istraživanje i inovacije. Izvor: Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS).

Nakon napredovanja modela na lokaciji brodogradilišta Orela u Gresiku, pilot zadatak istraživačke studije Solar2Wave preći će na lokaciju Gili Ketapang u Probolinggu, Istočna Java. Ikap je precizirao da se opcija ovog mjesta temeljila na aspektima kao što su regionalna potreba za podrškom za električnu energiju, društveni uvjeti i dostupnost web stranice za postavljanje Solar2Wave.

Zgrada i konstrukcija pilot posla imat će snagu od 25 KW, s namjerom smanjenja ovisnosti o elektranama na dizelsko gorivo. Ikap uključuje: “Predviđa se da će Solar2Wave moći podržati svakodnevne potrebe pojedinaca za električnom energijom zajedno s tvornicom leda, što je među ključnim zahtjevima ribiča na lokaciji Gili Ketapang.”

Faza preliminarne istraživačke studije, koja je pokrivala razdoblje od ožujka 2023. do veljače 2024., bavila se preprekama u napretku, koje se sastoje od nekontroliranih uvjeta oceanskih valova, zamršenosti vremenskih uvjeta, složenog održavanja i nepredvidivih funkcionalnih troškova, prema ITS-u.

Tijekom ove preliminarne faze, istraživačka studija Solar2Wave dobila je 300.000 ₤ u financiranju od Innovate UK. Za nadolazeću fazu istraživačke studije koja počinje u travnju 2024., posao bi trebao dobiti 500.000 ₤ financiranja. “U budućnosti će se također povećati raznolikost partnera za istraživanje,

» …
Saznaj više