Srijeda, 17 travnja

Financier Group nastoji BP usmjeriti natrag na naftu i plin

Po gradu ujutro – 29. siječnja 2024., 14:00 CST

  • Bluebell Capital Partners oštro je osudio BP-ovu strategiju smanjenja proizvodnje nafte i plina za 25% do 2030., identificirajući je kao “nelogičnu tehniku”.
  • Grupa financijaša potaknula je BP da prekine financiranje za bioenergiju, vodik i održive zadatke, izjavljujući da posao “nema pravo na pobjedu” na tim tržištima.
  • Bez obzira na pritiske, potpuno nova uprava BP-a, pod vodstvom Murraya Auchinclossa, priprema se nastaviti s postojećom metodom obnovljivih izvora.

Vodeća skupina financijskih aktivista u Londonu vrši pritisak na naftnog diva BP da se odrekne obnovljivih izvora i sačuva svoje operacije neobnovljivih izvora goriva za ulagače, preporučuju izvješća.

Financial Times je danas izvijestio da je Bluebell Capital Partners u listopadu prešao na mjesto predsjednika BP-a Helgea Lunda nakon što je preuzeo mali udio u poslu.

U pismu se osuđuje BP-jeva predanost smanjenju proizvodnje nafte i plina za 25 posto do 2030. u odnosu na razine iz 2019. kao “nerazumna metoda” koja je zapravo smanjila njegovu stopu dionica.

Meta je predanost tradiciji prethodnog predsjednika Bernarda Looneya, koji je podnio ostavku 2015. zbog neprimjerenih odnosa sa suradnicima.

Looney je isprva bio posvećen smanjenju proizvodnje od 40 posto do 2030., no vratio se na smanjenje od 25 posto u 2015. ističući pritiske rusko-ukrajinskog rata.

Njegov sljedbenik, prethodni glavni monetarni dužnosnik Murray Auchincloss, izjavio je nakon svog posjeta prije 2 tjedna da će nastaviti s ovom metodom.

BP je zapravo bio na meti kritika u posljednjih nekoliko godina zbog pada stope dionica u odnosu na izravne konkurente kao što su Shell, Exxon i Chevron.

Bluebellovo pismo nastavlja da naftna kompanija mora smanjiti 28 milijardi dolara ulaganja u bioenergiju, vodik i održiva radna mjesta– što odgovara 60 posto dodijeljenog proračunskog plana.

BP “nema pravo na pobjedu” na tržištu obnovljivih izvora, uključujući hedge fond.

Bluebell sebe objašnjava kao aktivističku financijsku skupinu koja se koncentrira na velike europske javne dionice i ranije je pokušavala utjecati na posao u kojem ima udjela.

Prije nego što je Glencore 2015. preuzeo Teck Resourcesovu organizaciju za termo ugljen, fond je neuspješno vodio kampanju da švicarska rudarska grupa napusti tržište termo ugljena.

BP-u se zapravo obratilo za primjedbu.

Od City AM

Još najpopularnijih tekstova s ​​Oilprice.com:

  • Dotok saudijske nafte kroz Crveno more nastavlja se unatoč regionalnom sukobu
  • Eksplozija plina iz škriljca potiče treću godinu rekordne proizvodnje plina u SAD-u
  • Kina će napuniti rezerve nafte nakon pada 2023

Preuzmite besplatnu aplikaciju Oilprice danas

Povratak na početnu stranicu

» …
Saznaj više