Subota, 13 srpnja

Voljeli ih ili mrzili, šume pinjona i smreke rastuće su bojno polje biogoriva

CALIENTE, Nev. —

Kada Varlin Higbee razmišlja o šipražnoj šumi pinija i stabala smreke koja ispunjava visoku pustinju izvan ovog starog grada Union Pacific Railroad-a, samo jedno vjeruje da mu padne na pamet:

“Oni su jednostavno šumski požar koji čeka da se dogodi”, kaže povjerenik okruga Lincoln o niskim, grmolikim stablima.

A Higbee nije sam u svom gađenju prema biljkama.

Povjerenik okruga Lincoln Varlin Higbee, 63, u ruralnom istočnom dijelu Nevade, susjedstvu Caliente, Nev., za koje misli da bi profitiralo od strategije žetve pinjona i smreke za proizvodnju metanola.

(Louis Sahagun/Los Angeles Times)

Unatoč brojnim navikama koje su američki domorodački starosjedioci koristili šumama smreke– među kojima nije najmanje važno bilo hranjivo pinjolima– rančeri i savezni zemljišni nadzornici diljem američkog jugozapada sada su ih zabrinuti kao iznimno zapaljiva i nametljiva pošast.

U dijelovima Kalifornije i većem dijelu Velikog bazena, vlasnici zemljišta zapravo su započeli rat protiv borova i smreke, čisteći ih s pašnjaka lancima, buldožerima, pilama i herbicidima. U isto vrijeme, drveće privlači sve veći interes kao izvor obnovljivih resursa– kao u kalifornijskom okrugu Lassen, gdje se 150.000 komada drveća svake godine ubacuje u elektranu Honey Lake za proizvodnju energije za potrošače koja se sastoji od San Diego Gas & & Electric.

Nedavno su Higbee i druge vlasti Nevade zapravo predložile njihovu transformaciju u zeleni metanol– biogorivo koje bi se moglo koristiti za bilo što, od stvaranja električne energije do napajanja teretnih brodova koji dolaze u luke Los Angelesa i Long Beacha.

U siječnju je guverner Nevade Joe Lombardo potpisao izjavu o razumijevanju s Danskom za uspostavu komercijalnog parka u okrugu Lincoln gdje bi se metanol izvlačio iz drva i koristio kao aditiv gorivu za smanjenje emisije stakleničkih plinova iz dizel motora.

Čuti kako Lombardo govori, to je spoj napravljen u raju.

“Ovaj genijalni i kolektivni inovacijski zadatak proizvodi čiste obnovljive resurse, dok istovremeno koristi stabla koja moraju biti oslabljena kako bi održala zdravu šumu”, izjavio je Lombardo.

Ekološke skupine su, međutim, zapravo osule strategiju. Da spomenemo nekoliko kritika, oni navode da Danska postavlja fazu za bitku oko budućnosti ekološki bogatog krajolika, od kojeg je većina zapravo ostala neokaljana glamurom i vrevom Las Vegasa i Rena.

Gary Hughes iz Biofuelwatcha, grupe za zagovaranje usredotočene na učinak napretka bioenergije, odbacio je prijedlog kao “tehnološku slijepu cestu i srcedrapateljni otpad zdravog drveća”.

Maerskov linijski kontejnerski brod iz Danske čeka istovar u luci Los Angelesa. Danska ima za cilj da država Nevada pretvori stabla bora i smreke u biogorivo koje bi se moglo koristiti za pogon teretnih brodova.

(Allen J. Schaben/ Los Angeles Times)

Danska– koja je dom Maerska,

» …
Saznajte više