Subota, 13 srpnja

Cipar uvodi plan povrata novca za krovnu solarnu energiju

Očekuje se da će plan pomoći oko 6000 domova u postavljanju fotonaponskih panela, a prijave će biti otvorene u veljači.

26. siječnja 2024. Patrick Jowett

Slika: Vivant Solar/Unsplash

Ciparska federalna vlada je zapravo odobrila plan povrata novca koji namjerava povećati korištenje fotonaponskih panela na Cipru i smanjiti troškove električne energije u kući.

Plan, koji je prvi dao ciparski ministar energetike, trgovine i tržišta u studenom, ima proračunski plan od 30 milijuna eura (32,4 milijuna dolara), a očekuje se da će pomoći oko 6000 domova.

Uključuje 3 za fotonapon.

Osnovna fotonaponska klasifikacija daje potporu od 375 EUR po kW i optimalnu potporu od 1500 EUR (4kW), s povećanjem od 50% za planinska područja. 2. fotonaponska klasifikacija, usmjerena na osjetljive domove, koristi potporu od 1250 EUR po kW i optimalnu potporu od 6250 EUR (5kW).

Treća fotonaponska klasifikacija, pod nazivom ‘fotonapon za sve’, pruža mogućnost postavljanja fotonaponskog sustava za stanovnike koji nemaju preliminarni kapital. Ponudit će bespovratna sredstva od 250 EUR po kW i optimalnu količinu bespovratnih sredstava od 1000 EUR (4kW), uz dodatno plaćanje financijskih ulaganja od 1000 EUR po kW uz optimalnu količinu plaćanja od 4000 EUR.

Plan također koristi jednokratnu ponudu bonusa od 750 EUR ako se i PV i izolacija krovnog sustava izvode u istoj kući.

Popularan materijal

Kandidati će biti prethodno odobreni prije postavljanja, a prijave će se obrađivati ​​digitalno kako bi se smanjila administracija i ubrzala isplata potpore. Plaćanja počinju s dvomjesečnim naknadama od 150 EUR kroz obiteljske troškove električne energije.

Postavljanje bi trebali izvesti instalateri prijavljeni na popis trgovaca koji se uključuju, nudeći kandidatima sedmogodišnje industrijsko jamstvo. Instalateri fotonaponske i krovne izolacije trebali bi započeti registraciju u narednim danima.

Očekuje se da će se prijave za plan otvoriti do kraja veljače.

Podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) otkrivaju da je Cipar imao 464 MW kumulativnih solarnih postrojenja na kraju 2022. godine.

Ovaj materijal je zaštićen autorskim pravima i ne može se reciklirati. Ako želite biti u skladu s nama i želite reciklirati dio našeg materijala, kontaktirajte: editors@pv-magazine.com.

» …
Saznajte više