Srijeda, 6 prosinca

Inion razvija AI alat za povećanje učinkovitosti solarne elektrane

Potrošači također vode evidenciju koliko energije troše, a ako je netko pogriješio pri prijavi prinosa solarne elektrane, dobavljač ili agregator ili trgovac energijom može biti kažnjen. Kako bi to spriječio, Inion Software je razvio alat koji pomoću umjetne inteligencije predviđa kako će pojedina solarna elektrana raditi nekoliko dana unaprijed i koliko će električne energije biti potrošeno.

Alat procjenjuje pojedinu solarnu elektranu na temelju kapaciteta njezinih solarnih modula, njezine lokacije, kuta izgradnje i drugo, uz analizu vremena, modela solarne elektrane i tehničkih parametara, te koristi te podatke predvidjeti koliko će energije biti proizvedeno. Vremenski parametri uključuju temperaturu, oborine, naoblaku i položaj sunca. AI konzultira nekoliko različitih izvora meteoroloških podataka kako bi odredio najtočniju prognozu.

Vidi također: Inion Software i Volter sklapaju strateško partnerstvo za Europu

Tvrtkin alat za umjetnu inteligenciju može dati točne prognoze za sljedeći dan. Može predvidjeti proizvodnju za duža razdoblja. Međutim, što je razdoblje dulje, prognoza je manje točna. Primarni utjecaj na prognozu ima naoblaka koju meteorolozi teško mogu predvidjeti na duže razdoblje. Oblaci mijenjaju temperaturu i osvijetljenost zraka na pojedinoj lokaciji solarne elektrane, a to znači da će se promijeniti i njezina proizvodnja.

Što se tiče koncepta alata, trebalo je godinu dana da se pokrene. Ipak, alat mora biti sveobuhvatniji – potrebno ga je stalno ažurirati, obučavati, usavršavati i kontinuirano pratiti kako bi se vidjelo kako se može poboljšati.

Predvidite buduće neuspjehe

U budućnosti, Inion Software kaže da će tvrtka na tržište donijeti još više inovacija koristeći umjetnu inteligenciju. Trenutno je u tijeku projekt s Norvežanima; kada bude dovršen, ovaj će alat moći predvidjeti buduće kvarove solarnih elektrana. Još jedna njegova prednost je ta što neće trebati provjeravati svaku ploču pojedinačno kada se pojavi greška – to je osobito važno kod velikih solarnih farmi. Čak i prije nego što dođe do greške, novi alat će priznati odstupanje u rasporedu produktivnosti u usporedbi sa susjednim solarnim elektranama i postojećim povijesnim podacima o proizvodnji.

Također zanimljivo: Otovo dobiva financiranje od oko 40 milijuna eura

Inion Software planira razviti značajku za procjenu kada je čišćenje solarnih panela financijski korisno, na temelju obujma proizvodnje i isplativosti u usporedbi s gubitkom energije. (mfo)