Srijeda, 6 prosinca

Axpo planira drugu alpsku solarnu elektranu u Graubündenu

Švicarska energetska tvrtka Axpo sada planira izgradnju dva alpska solarna projekta u općini Ilanz/Glion. Tvornice će se graditi na Alp da Schnaus i Alp da Rueun. Oba imaju kombiniranu instaliranu snagu od oko 45 megavata i očekuje se da će opskrbljivati 66 gigavat sati električne energije za više od 14.000 kućanstava u regiji. Važna prednost: alpske elektrane proizvode električnu energiju prvenstveno zimi. To pomaže zatvoriti prazninu električne energije.

Alpska solarna elektrana na Alp da Schnaus

"S postrojenjima povećavamo sigurnost opskrbe energijom u Švicarskoj, stvaramo lokalnu dodanu vrijednost i stvaramo dugoročne prihode za općinsku blagajnu", kaže Marcus Beer, gradonačelnik općine. Axpo je na informativnom skupu upoznao stanovnike općine s dva projekta. Stanovnici će sljedećih tjedana glasovati o projektima. Pod pretpostavkom pozitivnih rezultata glasovanja i dozvole za planiranje, Axpo bi započeo s izgradnjom postrojenja u proljeće 2025., a djelomično puštanje u pogon moglo bi se očekivati krajem 2025.

Vidi također: Axpo ulazi na španjolsko tržište s fotonaponskim postrojenjem od 200 MW

Planirana solarna elektrana na Alp da Schnausu, projektnog naziva Ovra Solara Camplauns, imat će instaliranu snagu od 15 megavata i pokrivat će površinu od 200.000 četvornih metara. Očekuje se da će elektrana proizvoditi 22 gigavat sata električne energije godišnje, što odgovara proračunskoj potrošnji električne energije za više od 4700 kućanstava. Prema Axpu, postrojenje će biti dobro integrirano u svoje okruženje, jer će skijaška staza, kao i pješačke i biciklističke staze biti neometane. Zemljište će nakon završetka ostati upotrebljivo kao pašnjak.

Alpska solarna elektrana na Alp da Rueun

Veći prizemni sustav treba se izgraditi na Alp da Rueun: Ovra Solara Rueun snage 30 megavata bit će izgrađen na površini od 500.000 četvornih metara. Očekuje se da će postrojenje u budućnosti proizvoditi oko 44 gigavat sata zelene električne energije, što odgovara izračunatoj potrošnji električne energije za preko 9400 kućanstava.

Također zanimljivo: Objavljeni su rezultati testnog postrojenja u Totalpu u blizini Davosa

Ovo postrojenje će također osigurati da se različite namjene lokacije međusobno usklađuju: postojeće pješačke staze i staze za turno skijanje bit će uzete u obzir, a planinska poljoprivreda bi se stoga trebala moći nastaviti čak i nakon izgradnje solarne elektrane. Postrojenje će se također izgraditi za povezivanje infrastrukture do postojećeg visokonaponskog dalekovoda. (nhp/mfo)