Ponedjeljak, 4 prosinca

Q Energy gradi veliko postrojenje za skladištenje baterija u Francuskoj

Investitor projekta Q Energy započeo je s izgradnjom velikog skladišta energije. Projekt pod nazivom Merbette gradi se na mjestu elektrane Emile Huchet u Saint-Avoldu. Lokacija elektrane na ugljen u malom gradu na sjeveru Francuske između Metza i Saarbrückena nudi dovoljno prostora za 24 spremnika baterija u kojima će se nalaziti baterije ukupnog kapaciteta 44 megavat sata.

Vidi također: Počinje izgradnja najveće europske plutajuće solarne farme

S snagom od 35 megavata, postrojenje može gurnuti ovu pohranjenu električnu energiju natrag u mrežu. To znači da novi sustav za skladištenje baterija može na jedan dan preuzeti napajanje za 10.000 ljudi u Francuskoj.

Dekarbonizacija energetske mješavine

Projekt je dio sveobuhvatnog plana operatera Gazel Energie da elektrane koje su prethodno bile isključivo na fosilna goriva učini zelenijima. To je zato što skladišna elektrana olakšava integraciju obnovljivih izvora energije u električnu mrežu i time podupire dekarbonizaciju energetske mješavine. Srednjoročno će rasti i njezin značaj za stabilizaciju elektroenergetske mreže i smanjenje oscilacija cijena električne energije.

Projekti skladištenja jednog gigavata u pripremi

Sustavi za skladištenje baterija kao samostalna rješenja ili integrirani u hibridne elektrane ključni su sastavni dijelovi energetske tranzicije i važni za mrežne operatere i opskrbljivače električnom energijom, kao i za potrošače. Integracija skladišnih sustava u projekte vjetroelektrana i solarne energije stoga je jedno od strateških područja rasta Q Energyja, kaže tvrtka.

Također zanimljivo: Planovi za 5-gigavatnu PV gigatvornicu u Francuskoj

"Merbette je prvi od brojnih projekata za skladištenje energije koje Q Energy unapređuje. Naš razvojni plan trenutno uključuje više od jednog gigavata projekata sustava za skladištenje baterija diljem Europe. 400 megavata od toga bit će samo u Francuskoj", kaže Sang Chull Chung, direktor Direktor tvrtke Q Energy. (su/mfo)