Utorak, 5 prosinca

Broj punjačnica u Austriji gotovo se udvostručio u dvije godine

Mreža punjača u Austriji postaje sve gušća. Prema Saveznoj udruzi električne mobilnosti Austrije (BEÖ), vozači električnih automobila u alpskoj republici imali su pristup do 17.728 javnih punionica krajem ožujka ove godine. To je rast od dobrih 44 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, kada je javno bilo dostupno 12.296 punionica. U usporedbi sa studenim 2021., kada su vozači mogli javno točiti gorivo na 9500 punionica, to je gotovo udvostručenje. To je zato što BEÖ sada pretpostavlja da je broj javnih punjenja sada blizu 20.000.

Mreža punjenja postaje gušća

Većina punionica nalazi se u Donjoj Austriji. Ovdje vozači mogu javno natočiti gorivo na gotovo 4000 punionica. Na ljestvici slijede Beč, Tirol i Gornja Austrija. "U europskoj usporedbi, mreža za punjenje po e-automobilu u Austriji je jedna od najgušćih", objašnjava Andreas Reinhardt, predsjednik BEÖ-a. "Ide nam jako dobro i sada smo gotovo dostigli ciljeve EU – sedam godina ranije nego što je planirano."

Izrađen program za hitne slučajeve

Austrija je prošle godine također predstavila svoj neposredni program za širenje elektromobilnosti. Time se predviđa da će 2030. godine svi vozači u Austriji morati prijeći najviše 15 kilometara do stanice za brzo punjenje. Za većinu ljudi u Austriji najbliža stanica za brzo punjenje trebala bi biti udaljena manje od tri kilometra. Uz to, na svakih 25 kilometara na federalnim cestama i autocestama trebala bi biti dostupna brza punionica za osobna i laka gospodarska vozila. Udaljenost između lokacija ne smije biti veća od 50 kilometara. (su/mfo)

Vidi također:

Nove solarne instalacije u Austriji dvostruko više nego prije 2 godine

Mobility House i Ambibox testiraju dvosmjerno punjenje