Ponedjeljak, 4 prosinca

G7 ponovno potvrđuje postupno ukidanje ugljena i širenje obnovljivih izvora energije

Nakon sastanka ministara okoliša zemalja tzv. G7 – SAD-a, Kanade, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Japana – političari su u nedjelju na kraju sastanka u Sapporu u Japanu najavili da žele dodati kombiniranih 150 gigavata pučinske vjetroelektrane i 1000 gigavata fotonaponske energije do 2030.

Vidi također: EU i Njemačka podržavaju postupno ukidanje ugljena u Južnoj Africi

Osim toga, zemlje članice G7 trebaju ubrzati gašenje posebno štetnih elektrana na ugljen. Međutim, zemlje se nisu mogle dogovoriti oko konkretne godine za postupno gašenje elektrana na ugljen. To znači da se i dalje primjenjuje ciljani dogovor postignut prošle godine da bi opskrba električnom energijom trebala biti bez ugljika nakon 2035. godine. Godine 2050. zemlje žele postići nultu neto emisiju u energetskim sustavima.

Hvatanje ugljika treba postupno ukinuti prije

G7 je ponovno potvrdio da ne želi graditi nikakve nove elektrane na ugljen. Osim toga, zemlje su odlučile da također žele ranije isključiti iz mreže elektrane na ugljen s hvatanjem ugljika.

Također zanimljivo: Poziv na buđenje 126 nobelovaca

Hvatanje ugljika trebalo bi filtrirati komponente CO2 iz emisija elektrane i pohraniti ih u podzemne rezervoare, na primjer. Ostaje dopuštena izgradnja novih elektrana na prirodni plin i plinskih terminala, kako bi se mogli označiti i koristiti kao prijelazne tehnologije. Zemlje su također odlučile zaustaviti plastično onečišćenje do 2040. (tw/mfo)