Petak, 8 prosinca

Rumunjska: Više fotonaponskih elektrana bez subvencija

Visokoučinkoviti bifacijalni solarni moduli postavljeni na jednoosne tragače će hraniti približno 9,6 GWh obnovljive energije godišnje u mrežu kojom upravlja Distribuție Energie Oltenia. Električna energija proizvedena u postrojenju prodavat će se na tržištu energije na komercijalnoj osnovi, odnosno bez ikakve državne potpore ili ugovora o otkupu električne energije s kupcem energije.

Tvrtka očekuje da će elektrana ostvariti prihod od 1,4 milijuna eura u sljedećih 12 mjeseci na temelju trenutnih terminskih cijena za baznu snagu u Rumunjskoj.

Prvi val više PV elektrana u Rumunjskoj

"Veoma smo zadovoljni što smo pustili u rad još tri elektrane u Rumunjskoj, jednom od naših ključnih tržišta srednje i istočne Europe, i potaknuli rast našeg stalnog toka prihoda od proizvodnje čiste energije", rekao je Georg Hotar, izvršni direktor Photon Energy Group.

"Elektrane u Calafatu označavaju još jedan važan korak u našim naporima da pustimo u rad prvi val od ukupno osam elektrana s ukupnim instaliranim kapacitetom od 31,5 MW u Rumunjskoj, za koje smo nedavno dogovorili projektno financiranje. U isto vrijeme, mi smo drago nam je što smo proširili naš portfelj elektrana preko granice od 100 MW."

Elektrane, smještene u blizini Calafata u okrugu Dolj, Rumunjska, pokrivaju 10,2 hektara zemlje i opremljene su s približno 10.800 solarnih modula. Elektrane Calafat su u vlasništvu i njima upravlja subjekt posebne namjene u potpunom vlasništvu Photon Energy Group.

Čista energija izravno se prodaje na tržištu

IPP portfelj tvrtke sada uključuje 92 solarne elektrane ukupne instalirane snage 103,6 MW. Trenutačno, s ukupnim kapacitetom od preko 87 MW, čista energija se prodaje izravno na energetskom tržištu.

Je li vam to nedostajalo? Dodatni kapital za PV projekte u Poljskoj

Photon Energy trenutno razvija PV projekte s ukupnim kapacitetom od preko 930 MW u Australiji i njenim glavnim tržištima srednje i istočne Europe, uključujući preko 235 MW u Rumunjskoj, od čega se očekuje da će kapacitet od 19,5 MW biti pušten u rad u narednim mjesecima.

Također zanimljivo: Rumunjska: Velika investicija za solarnu energiju na krovovima industrijskih zgrada

Očekuje se da će preostali rumunjski projekti u fazi razvoja projekata biti izgrađeni i pušteni u rad 2023. i 2024. Kao rezultat toga, rumunjsko tržište značajno pridonosi cilju tvrtke da proširi globalni kapacitet proizvodnje električne energije u svom IPP portfelju. (hcn)