Ponedjeljak, 4 prosinca

Planirana PV plutajuća ispitna instalacija na moru

Tehnologija Seavolt (patent u postupku) može izdržati teške uvjete na moru, stvarajući velike površine zaštićene od valova, objavio je konzorcij. Modularni dizajn omogućuje jednostavnu prilagodbu različitim mjestima i zahtjevima. Prednosti uključuju lokalnu proizvodnju obnovljive energije i mogućnost ugradnje panela u vjetroelektrane na moru (gdje lokalne vlasti dopuštaju koncesije za višestruku uporabu). Još jedna prednost je dodavanje velikih količina kapaciteta obnovljive energije u relativno kratkom vremenu.

Testna instalacija bit će lansirana uz belgijsku obalu

Partneri su, zajedno sa Sveučilištem Ghent, prije četiri godine započeli istraživački projekt MPVAQUA (Marine PV Aquaculture) koji financira VLAIO (Agencija flamanske vlade za inovacije i poduzetništvo) u okviru Plavog klastera. Koncept morske plovidbe razvijen je zajedno s početnim istraživanjem učinaka na morski ekosustav, integracijom akvakulture i financijskom procjenom. Nakon laboratorijskih ispitivanja, partneri trenutno razvijaju postrojenje za testiranje na moru koje će biti pokrenuto uz belgijsku obalu u ljeto 2023. Nadalje, paralelne staze usmjerene na ekosustav, okoliš i isplativost pokreću se uz potporu Fonda za energetsku tranziciju i Federal Relaunch Fund.

Pučinska solarna energija i pučinska energija vjetra komplementarne su

Interes fotonaponskog sektora za offshore lokacije proizlazi iz nedostatka zemljišta, u kombinaciji s potrebom za lokalnom proizvodnjom i brzim ubrzanjem energetske tranzicije. Fotonaponska tehnologija razvija se brže nego ikad: „čarobna“ prekretnica od 1-TW instaliranog kapaciteta dosegnuta je 2022. godine, potreba za lokalnom proizvodnjom obnovljive energije drastično raste, a komplementarnost između tehnologije vjetra i sunca potvrđena je diljem svijeta . Budući da vlasti dopuštaju višenamjenske koncesije, a mrežna infrastruktura pokazuje dobar potencijal za kombiniranu upotrebu, dodavanje plutajuće solarne elektrane na pučini sadašnjim i budućim vjetroelektranama na pučini predstavlja priliku za dodavanje velikih količina dodatne obnovljive energije.

Je li vam to nedostajalo? Suradnja za offshore solarne projekte

“Na isti način na koji smo vidjeli da se tehnologija vjetra pomiče s kopna na more, vidimo proširenje cijelog energetskog sustava prema lokacijama na moru. Zajedno s proizvodnjom zelenog goriva u moru, energetskim otocima u moru, interkonektorima i potencijalnim rješenjima za skladištenje energije, vjerujemo da plutajući PV u moru ima važnu ulogu u ubrzanju energetske tranzicije. Iako je ova tehnologija još uvijek u povojima, uvjereni smo da s tako jakim partnerima Seavoltu dajemo sve moguće šanse za uspjeh”, rekao je Philippe Van Troeye, izvršni direktor Tractebela.

“Deme ima desetljeća znanja o tome što znači raditi u offshore okruženju, a mi smo već vodeći izvođač u sektoru offshore vjetroelektrana. Vjerujemo da kombiniranje solarne i energije vjetra na moru pruža fantastične mogućnosti za budućnost”, izjavio je Luc Vandenbulcke, izvršni direktor Demea. "Oduševljeni smo lansiranjem Seavolt tehnologije, koja predstavlja vrhunac godina napornog rada i inovacija u offshore PV tehnologiji zajedno s našim partnerima", dodao je Philippe Hutse, Offshore direktor u Jan De Nul Group. (hcn)

Također zanimljivo: plutajući PV na moru: Sunce susreće more