Utorak, 5 prosinca

Cijene PV modula prema 'staroj normali'

Nagli padovi cijena počeli su sredinom rujna, prije toga je logistika u kineskim lukama potpuno zastala zbog blokada. Nakon što su oni riješeni, cijene kontejnera brzo su počele rasti sa 15.000 USD na 5.000 USD po kontejneru.

To se nastavilo iu listopadu, vraćajući cijene kontejnera na razinu iz siječnja. Pad od 63 posto u jednoj godini. Otprilike u isto vrijeme, mnogi kineski developeri počeli su odgađati svoje projekte za 2023., uzrokujući da je cjelokupna potražnja u kratkom vremenu naglo pala.

"To je imalo veze s činjenicom da je kineska subvencija za zelenu energiju vrlo niska i stoga nije nudila dovoljnu profitnu maržu u odnosu na cijene materijala u to vrijeme. Konkretno, cijene polisilicija su u to vrijeme skočile preko krova", objašnjava Scheper .

Dampinške cijene – veliki pritisak na proizvođače polisilicija

"Ovisno o tome kada bi se koji projekt priključio na mrežu, oni su ga odgađali, jer u mnogim slučajevima to jednostavno nije bilo isplativo. Bilo je niz značajnih projekata između, što je značilo da je oko 20 gigavata proizvodnih naloga preneseno, tj. mjesta su postala dostupna za europske narudžbe".

Ta bi se praznina donekle mogla popuniti europskim narudžbama, no višak ponude ponovno je povećan golemom serijom solarnih panela koja je neočekivano ušla na tržište. Dugo se činilo da će Longi dobiti veliki natječaj od oko 9 gigavata. To im je neočekivano promaklo u zadnji tren, rekao je Scheper.

"Svi su materijali već bili na čekanju i za tako veliku narudžbu moglo bi vam trebati i do milijun četvornih metara skladišta. Longi je tada s tom strankom ušao na tržište po dampinškim cijenama, tako da drugi Tier 1 proizvođači nisu mogli zaostati. Ovo zauzvrat izvršio veliki pritisak na proizvođače polisilicija, koji su na kraju morali popustiti."

Čini se da je 2023. prekretnica

Ta je situacija potrajala do kraja siječnja, kaže Scheper: "Neposredno prije kineske Nove godine 10. veljače, cijene panela ponovno su počele rasti zbog kombinacije oportunizma i umjetnog povećanja cijena koje jako podsjeća na manipulaciju cijenama zemalja OPEC-a."

Cijena silicija izuzetno je brzo rasla, čak 35 posto u jednom danu. "Kineski programeri projekata počeli su se vraćati proizvođačima silicija za svoje odgođene projekte, misleći da mogu iskoristiti niske cijene slanjem narudžbi neposredno prije Nove godine. Ali mnogi su izašli prevareni", kaže Scheper.

Je li vam to nedostajalo? Cijene solarnih panela: tišina prije oluje

"Kina je monopolistička zemlja, pa su glavni proizvođači silicija samo zvali jedni druge i dogovorili se da se neće javljati na telefon tjedan dana, jer su bili uvjereni da će potražnja ipak doći. Kao rezultat toga, kineski kupci su se uspaničili i imala je ogroman učinak guranja cijene."

Kao rezultat toga, cijene solarnih panela porasle su do 15 posto, dok su u siječnju pale za 30 posto, prema World of Solar Market Outlook of European Solar. Ovaj događaj također je uzrokovao velike razlike u cijenama između samih proizvođača.

"Neki su proizvođači jednostavno predugo čekali na kupnju", kaže Scheper. "To je stvorilo razlike među proizvođačima do 2,5 eurocenti po vršnom vatu, što je razlika od 10 posto za istu vrstu solarnog panela".

Hoće li se porast stabilizirati?

Iako je riječ o značajnim razlikama, Scheper podsjeća da su jedino cijene silicija jako porasle. "Drugi važni faktori kao što su cijene spremnika, stakla i vafla još uvijek su na povijesno najnižoj razini. Možete rezervirati spremnik za 1300 dolara, a vaša narudžba čak ne mora biti u rinfuzi."

Zbog sve veće kineske potražnje, očekuje daljnji rast cijena, iako je manje turbulentan od cijene silicija. "Kina će jednostavno ponovno proizvoditi 70 do 80 gigavata u nadolazećim mjesecima, a da se opskrba sirovinama i materijalima značajno ne poveća, tako da se povećanje cijena ne može spriječiti što se mene tiče", kaže Scheper.

"Očekujem da će cijene rasti do sredine ožujka, a zatim se izravnati oko 0,25 eura po vatu na vrhuncu. Tada se vraćate na cijene 'stare normale'. Naravno, bit će i redovitih oscilacija cijena, ali s današnjim saznanjima , za sada ne vidim neke veće šokove”. (GS/hcn)

Pročitajte novo izvješće World of Solar Market Outlook of European Solar ovdje

Također zanimljivo: najavljen industrijski plan EU Green Deal